DEL
Få styr på Backgammon reglerne

Reglerne til Backgammon er forholdsvis simple. Det gør, at du hurtigt kan komme i gang med at spille det som nybegynder. Har du børn, vil du kunne lære dem at spille Backgammon, fra de er cirka 6 år. Det siger noget om, hvor lige til reglerne er.

Udgangspunktet for spillet er, at dine og modstanderens brikker er fordelt udover pladen fra start af. Det gælder for dig om, at du hurtigst muligt får dine brikker tilbage til dit indre hjemland, så du kan begynde at rykke dem i mål. Den, der først får alle sine brikker i mål, vinder.

Backgammon reglerne for startopstilling af brikkerne

Der er 24 spidser på et Backgammon-bræt. Halvdelen vender ind mod dig og er dit hjemland. Det er delt midt over i et indre og et ydre hjemland. Når I sætter brikkerne op, skal du have to brikker stående i din modspillers hjemland på dennes plads nummer 1. Du skal have fem brikker stående på modstanderens plads nummer 12, tre brikker på din egen plads nummer 8 og fem brikker på din plads nummer 6. De starter altså med at være i hjemlandet.

Sådan starter spillet

Det mest almindelige er, at I kaster en terning, og den, der slår det højeste slag, starter. Så er det i gang med at flytte brikkerne, så du kan rykke dem tilbage til dit hjemland og begynde at rykke dem i mål.

Når du slår med de to terninger, må du bruge slaget på at flytte en eller to terninger. Hvis du slår en firer og en sekser, må du altså enten flytte en brik fire felter og en brik seks felter eller flytte en brik ti felter. Hvis hele slaget til at flytte en brik skal den dog “mellemlande”, inden du flytter videre. Du skal derfor enten flytte den fire eller seks felter, hvor den “lander” på en plads, inden du flytter den videre.

Du må rykke din brik til et tomt felt eller til et felt, hvor der kun står en af modstanderens brikker. Hvis der står flere af modstanderens brikker på samme felt, er der et punkt, og den kan du ikke lande på. Hvis der er flere punkter i træk, kaldes det en blokade. Jo større en blokade du har, des sværere bliver det for din modspiller at komme forbi.

Regler for at slå brikkerne hjem

Når en brik står alene på et felt, kan den slås hjem. Du kan derfor beskytte dine brikker fra at blive slået hjem ved, at du hele tiden lader flere brikker stå på det samme felt. Det kaldes et punkt. Det kan dog være svært at gøre i løbet af hele spillet. Hvis din modstanders brik ender eller mellemlander på det felt, hvor din brik står alene, bliver den slået hjem. Så bliver den flyttet til barren mellem de to spilhalvdele, og du skal nu arbejde på at befri den.

Når du skal have dine brikker ud igen, skal du have dem gennem din modstanders indre hjemland. Hvis du slår en etter, kan du derfor rykke din brik til modstanderens første felt. Hvis der er punkter på et felt i modstanderens hjemland, kan du ikke rykke din brik dertil.

Sådan vinder du Backgammon

Dit mål er flytte alle dine brikker ud af spillepladen. Det kan du først gøre, når du har flyttet alle dine brikker til dit indre hjemland. Du skal slå det antal øjne, der er hen til målet. Altså fra plads seks vil det kræve, at du slår 6 for at kunne flytte dine brikker ud af pladen. Hvis du ikke får et slag, der er højt nok til, at du kan rykke brikkerne i mål, kan du flytte dem tættere på med dit lave slag. Har du brikker, der står tæt på mål, og du får et højt slag, så du skal flytte flere pladser, end der egentlig er, tager du en brik fra den bagerste spids og flytter i mål.

I Backgammon kan du få 1, 2 eller 3 point for at vinde et spil. Hvis din modstander har flyttet nogle af sine brikker ud, men du er hurtigst, får du 1 point. Hvis du får alle dine brikker i mål, men din modstander ikke har fået flyttet nogen i mål, får du 2 point. Hvis din modstander stadig har brikker på barren eller i dit indre hjemland, når du får alle brikkerne på plads, får du 3 point.